Rokitnik - sos własny

  • Nomad
  • Autor
  • Gość
  • Gość
3 lata 6 miesiąc temu #15566 przez Nomad
Rokitnik - sos własny was created by Nomad
100 % sok z rokitnika + cukier (1,5 kg cukru na 1 kg owoców).
Jeśli nie mają Państwo garnka z podwójnym dnem takiego do gotowania mleka (gdzie wlewa się z boku wodę) można użyć innego,ale trzeba nalać na dno trochę wody jak w przypadku gotowania mleka,by się nie przypaliło.
Wrzucić owoce,zasypać je cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu,gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zaczyna strzelać jak popcorn.Trzeba wtedy przykryć garnek by nie dostać w oko,bo zawsze strzela celnie :)
Jak przestanie strzelać wyłączyć i przetrzeć przez plastikowe sitko kulką do ciasta. Sok podzieli się na 2 warstwy.1 warstwa to klarowny sok,2 warstwa to galaretowata masa ,w której znajduje się miąższ i olej.Przed przelaniem do słoików należy te warstwy dokładnie wymieszać(w słoiku ponownie się oddzielą) Pasteryzować ok 15-25 min w zależności od wielkości słoika. Najprawdopodobniej sam olej można pozyskać wrzucając owoce do sokownika bądz sokowirówki. My tego nie sprawdzaliśmy,przyżądzamy według przepisu Elizy babci,aby w słoiku znajdowała się kwintesencja rokitnika :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.