Czereśnie uzupełnieniem jodu

  • Nomad
  • Autor
  • Gość
  • Gość
4 lata 9 miesiąc temu - 4 lata 3 miesiąc temu #10138 przez Nomad
Czereśnie uzupełnieniem jodu was created by Nomad
CZEREŚNIE ja jem ze względu na bardzo dużą zawartość jodu-polecam

CZEREŚNIE zdrowieznatury.blox.pl/2011/10/CZERESNIE.html

- gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Rodzime obszary jej występowania to Europa oraz Azja Zachodnia i Kaukaz. W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, od nizin po pogórze, jednak głównie na południu kraju. Jest w wielu odmianach powszechnie uprawiana jako drzewo owocowe.

Czereśnie mają również dużo zalet dietetycznych. Idealnie regulują żołądek, usuwają fermentację gnilną, usuwają zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów. Dzięki tej właściwości powinny być spożywane przez osoby mające zaburzenia przewodu pokarmowego nawet do kilograma dziennie.

Są niezastąpione w dietach odchudzających 2-3 dniowa dieta z czereśni wymiecie z organizmu wszelkie śmiecie, odświeży, odtruje, poprawi trawienie i odchudzi. Poza tym jedna czereśnia to tylko 5 kcal !! Zawierają dużo węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy. Zawartość sacharozy jest tak niska, że bez obawy można włączyć czereśnie do diety cukrzyków.

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców, ich zalet nie sposób przecenić. Owocami możemy cieszyć się niestety krótko, potem pozostają przetwory, które przypominają smak lata. Apetycznie wyglądają, cudnie pachną, rewelacyjnie smakują i są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości lecznicze.

Czereśnie są zdrowe, posiadają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na nasz wygląd i zdrowie. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i jędrna. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. 

Czereśnie w 80 % składają się z wody - owoce te są kopalnią witamin i soli mineralnych. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także poprawiają stan skóry - zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze działają odmładzająco. Czereśnia ma wiele związków mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź, czy jod. Czereśnie są bogate w witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12).

Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu, którego te smaczne owoce mają ich więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii. Jod pozytywnie wpływa na czynności tarczycy i jest dobrym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobie Basedowa. Żelazo, wapń, fosfor i witaminy odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów oraz są czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci. 

Owoce zawierają dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Są również w czereśniach witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu, witaminy A i B oraz flawonoidy. Dlatego właśnie czereśnie poleca się osobom cierpiącym na opuchnięcia i zniekształcenia stawów.

Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Nakładając na obolałe skronie kompres z rozgniecionych czereśni pozbędziemy się migreny.

Pół kilograma czereśni pokrywa w 75 % dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wynoszące 70 mg. Witamina ta chroni „zły” cholesterol LDL przed utlenianiem, zmniejszając jego zdolność do odkładania się w ściankach tętnic.

Dzięki kompozycji różnorodnych kwasów organicznych, czereśnie, zwłaszcza te bardziej kwaśne, normalizują trawienie, pobudzają pracę trzustki i perystaltykę jelit. Słodsze owoce wpływają uspokajająco na drogi trawienne i są lekko moczopędne. Wysoka zawartość potasu nie tylko pomaga w chorobach serca, krążenia i wątroby, ale też oddziałuje korzystnie w procesach zapalnych dróg moczowych i żółciowych, jak również przy kamieniach i piasku w nerkach oraz pęcherzu moczowym. Garbniki hamują procesy zapalne w śluzówkach dróg pokarmowych.

Leczniczą częścią czereśni jest nie tylko sam owoc, ale także przede wszystkim szypułka, czyli ogonek oraz żywica, która wycieka z drzewa i nasiona (pestki). Czereśnie są owocami niskokalorycznymi - 100g to ok. 50 kalorii, dlatego owoc ten jest często stosowany przy wielu dietach – odchudzających, przy chorobach serca, nerek i reumatyzmie. Ogonki czereśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny. Dzięki tym substancjom wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. 

Świeży sok jest bardzo dobrym lekiem na serce i naczynia krwionośne, a z kolei nalewka z czereśni (czereśniówka) jest znakomitym środkiem dla ludzi, którzy mają kłopoty żołądkowe. 

W medycynie ludowej wywar z liści i kwiatów, jak również wodne wyciągi ze zmiażdżonych pestek, zalecane są przy żółtaczce i zaburzeniach funkcji serca. Olejek uzyskiwany z miażdżenia pestek, ze względu na niewielką zawartość toksycznego w dużych ilościach kwasu cyjanowodorowego, działa rozkurczowo.

Kuracje czereśniowe odtruwają nie tylko jelita, lecz także żyły, tętnice i stawy ze złogów.

Z wspomnianych już wcześniej suszonych szypułek robi się napary i herbatki, które są bardzo dobrym lekarstwem przy zapaleniach dróg moczowych, pęcherza moczowego, czy nawet nerek. Ta niepozorna część czereśni, także bardzo dobrze radzi sobie z rozpuszczaniem kamieni w nerkach i pęcherzu. Wprawdzie najskuteczniejszym lekarstwem w walce z kamicą jest ususzona, zmielona pestka wymieszana z alkoholem, to jednak stosując tę metodę należy uważać, gdyż pestki zawierają pewną ilość szkodliwych składników. Bezpieczniejszą metodą jest więc napar z szypułek, który także skutecznie radzi sobie z od flegmieniem oskrzeli, co w efekcie ułatwi nam oddychanie. W walce z kaszlem bardzo dobrą i skuteczną metodą jest rozpuszczenie żywicy z drzewa czereśniowego w winie.

Czereśnie i wiśnie są zasadotwórcze, co znaczy, że jeśli organizm jest zakwaszony, to go wyleczą, doprowadzając do równowagi kwasowo-zasadowej. Regulują też apetyt, dlatego dobrze jest zachęcać do ich jedzenia dzieci-niejadki. Natomiast osoby starsze powinny jeść czereśnie – by zapewnić sobie dobre trawienie oraz bronić się przed miażdżycą. Sok z czereśni jest również podawany w stanach gorączkowych.

Nieważne, jaki rodzaj czereśni wybierzesz, bo każdy z nich sprawi, że twoja skóra stanie się bardziej napięta, a cera wyraźnie młodsza i świetlista. Światowi dietetycy donoszą, że wystarczy przez miesiąc jeść zaledwie dwie porcje czereśni każda po ok. 25 dag, żeby zauważyć ich korzystny wpływ na urodę.

Swoje upiększające właściwości słodkie czereśnie zawdzięczają odpowiedniej kompozycji witamin i minerałów, które działają na organizm odtruwająco. Owoce usuwają zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów. Kuracja czereśniowa wpływa na utratę wagi, nie zmniejszając przy tym wydolności organizmu. Zaleca się spożywanie ćwierć kilograma czereśni dziennie, w celu zwalczenia dny moczanowej.

Współczesna kosmetyka również nie bagatelizuje czereśni. Wiele kremów zawiera wyciąg z owoców czereśni. Antyoksydanty, sole mineralne i witaminy zawarte w owocach można stosować w zabiegach kosmetycznych na ciało i twarz. My natomiast doradzamy, aby zastosować własnej produkcji maseczki czereśniowe.

Oto kilka czereśniowych przepisów dla urody.

1. Przeciw sińcom pod oczami:

Zalej zimną wodą cereśniowe szypułki. Odstaw na kilkanaście godzin. Potem gotuj przez blisko 10 minut. Odcedź i przestudź. Umocz w wywarze wacik i przykładaj na skórę pod oczami.

2. Maseczka do cery suchej:

Rozgnieć dwie garście miąższu z czereśni. Wymieszaj z łyżką oleju słonecznikowego. Nałóż na twarz i szyję na blisko 15 minut.

3. Maseczka do cery tłustej:

Rozgnieć dwie garście miąższu z czereśni. Dodaj do nich ubite białko z jednego jajka. Zmyj chłodną wodą po kilkunastu minutach.

Zalet czereśni nie sposób przecenić!

Warto od czasu do czasu zafundować sobie czereśniowy deser - zarówno ten dla podniebienia, jak i dla zmysłów. Owoce te do jadłospisu powinni włączyć także zdrowi, bo dzięki temu mają szansę na uniknięcie artretyzmu. Wystarczy przez cały sezon zjadać codziennie około pół kilograma czereśni, najlepiej zastępując nimi jeden z posiłków.

Wiśnie nadają się na soki, kompoty, konfitury, dżemy, galaretki wino, nalewki czy likiery, są wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, jak również do mięs i drobiu. W formie przetworów zachowują swoje lecznicze właściwości. Przed włożeniem owoców do słoika usuńmy pestki, bo zawierają związki cyjanowe ( trujący kwas pruski ), które mogą powodować migreny. Owoce należy jeść jeszcze z jednego powodu, mają niski indeks glikemiczny (22 IG), dlatego są bezpieczne dla osób z cukrzycą .

Jak wszystko, czereśnie też mają swoje negatywne strony, a mianowicie, nie powinniśmy popijać ich wodą – może to doprowadzić do biegunki. Należy pamiętać, że nie jemy ich tuż przed posiłkiem, a już szczególnie gdy mamy w planach jedzenie dań mięsnych bo czereśnie utrudniają trawienie. Śmiało można je jeść między posiłkami albo jako posiłek – są syte, a przy tym nietuczące. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku, to też osoby z chorobą wrzodową albo wrażliwym przewodem pokarmowy, będą bezpieczniejsze jedząc lekko podgotowane owoce. Same czereśnie zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek będzie odciążony i poradzi sobie z ich strawieniem.

Ale człowiek nie jest jedynym smakoszem tego owocu, największymi konkurentami czereśni są szpaki i wróble, które na dodatek wyjadają najśliczniejsze i najsłodsze czereśnie.
Ostatnia4 lata 3 miesiąc temu edycja: Nomad od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 4 miesiąc temu #16049 przez SARA
Replied by SARA on topic Czereśnie uzupełnieniem jodu
wielka szkoda ,że usunięto te informacje .Ja chętnie chciała bym poczytać coś o czereśniach. Mam jakąś tam wiedzę ale na pewno uzupełniła bym ją sobie Nomad Twoim postem . Wiem ,że wysuszone pestki czereśni i wiśni w poszewce (poduszka) pomagają w automasażu , są doskonałe jako odpromiennik w miejscu cieków wodnych (żył wodnych ) np w sypialni.No cóż ,trochę za późno przystąpiłam do tego b.ciekawego forum .
The following user(s) said Thank You: Nomad

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • bigdady69
  • Gość
  • Gość
4 lata 4 miesiąc temu #16073 przez bigdady69
Replied by bigdady69 on topic Czereśnie uzupełnieniem jodu
sara proponował bym ci na poczatek sie przywitac w dziale ,przywitaj sie ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Nomad
  • Autor
  • Gość
  • Gość
4 lata 4 miesiąc temu - 4 lata 4 miesiąc temu #16076 przez Nomad
Replied by Nomad on topic Czereśnie uzupełnieniem jodu
Dzięki!!! myślałem że wszystko uzupełniłem -wyżej wyżej także uzupelniłem

opracowała GODAN ze znaczącą pomocą informacji Internetowej i książkowej

CZEREŚNIE WIŚNIE

Polskie słowo "czereśnia" wywodzi się od oryginalnej, łacińskiej nazwy tego owocu, który brzmi "xerasa". Podobnie jak w przypadku wiśni, mamy dwie teorie dotyczące pochodzenia tego wspaniałego owocu. Ta bardziej prawdopodobna to ta, że czereśnie przywędrowały do nas z rejonów Morza Czarnego - Bałkanów, Kaukazu i Azji Mniejszej. Dokładnie jednak nie wiemy gdzie i kto pierwszy odkrył walory tego owocu. Wiadomo natomiast dzięki licznym odkryciom archeologicznym, że już Etruskowie sadzili drzewa czereśniowe i zajadali się ich owocami. Druga historia wędrówki czereśni została opisana przez Pliniusza Starszego, który w swoim dziele "Historia naturalis" napisał, że pierwsze czereśnie sprowadził do Rzymu z miasta Cerasus w Poncie, tuż po zwycięstwie nad Miterandem, sławny rzymski wódz i organizator wystawnych uczt - Lukullus. Niektórzy sądzą, iż potwierdzeniem tej teorii jest oryginalna łacińska nazwa czereśni - "xerasa", która mogła wywodzić się od nazwy miasta Cerasus.

Z czereśnią nie wiąże się jakaś szczególna symbolika czy tradycja. Warto jednak podkreślić, że jeszcze dziś w dawnej Brandenburgii kołacze się pewien przesąd: jeśli na czereśni wystąpią jednocześnie kwiaty i owoce, to w domu umrze dziecko. Wspomina się, że owoc czereśni we śnie może symbolizować drobną, przelotną miłostkę, krótkotrwałe radości, jak również może być on symbolem erotycznym.

Czereśnie zawierają znaczne ilości potasu, wapnia, żelaza i jodu. W zasadzie czereśnie posiadają również inne składniki odżywcze, jak białka, kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, fosfor, sód i fitosterole. Potas w nich zawarty korzystnie wpływa na układ krążenia oraz nerki. Zalecane są również do spożywania dla reumatyków oraz osób cierpiących na choroby sercowe. Świeży sok jest bardzo dobrym lekiem na serce i naczynia krwionośne, a z kolei nalewka z czereśni (czereśniówka) jest znakomitym środkiem dla ludzi, którzy mają kłopoty żołądkowe. Z ogonków czereśni przygotowuje się napary i herbatki, które są sprawdzonym lekiem w walce z chorobami układu moczowego, w tym z zapaleniem dróg moczowych, pęcherza moczowego czy nerek. Ponadto czereśnie mają właściwości odruwające i antytoksyczne, dzięki czemu mają działanie upiększające i ujędrniające dla skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi.
Owoce te, podobnie jak ich kuzynki wiśnie są zasadotwórcze. Odkwaszają organizm, doprowadzając zakwaszony organizm do równowagi kwasowo zasadowej. Jod zawarty w czereśniach pozytywnie wpływa na czynności tarczycy i jest dobrym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobie Basedowa. Żelazo, wapń, fosfor i witaminy odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów oraz są czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Garbniki hamują procesy zapalne w śluzówkach dróg pokarmowych. Gatunki ciemnoczerwone zawierają dużo związków P-aktywnych i są zalecane osobom z wysokim ciśnieniem.

Czereśni nie należy popijać wodą, a tym bardziej mlekiem u większości ludzi takie połączenie powoduje biegunkę. Nie należy także spożywać czereśni przed posiłkiem, w szczególności kiedy zamierzamy spożyć coś ciężkostrawnego, jak chociażby mięso, gdyż czereśnia jeszcze dodatkowo utrudnia proces trawienny tego rodzaju posiłków. Można je za to bez problemu spożywać w przerwach pomiędzy posiłkami.
PRZEPISY:

1. Nalewka z czereśni

1 kg czereśni
8 goździków
1 l wódki 40 - 45 %
1/2 kg cukru
Czereśnie dokładnie myjemy, następnie osuszamy. Z pestkami wsypujemy do słoja, wrzucamy goździki, wlewamy wódkę. Odstawiamy szczelnie zamknięty słój na dwa miesiące. Następnie zlewamy nalewkę. Na pozostałe w słoju owoce wsypujemy cukier, odstawiamy w słoneczne miejsce. Potrząsamy raz na jakiś czas, aby rozpuścił się cukier. Gdy już się rozpuści, zlewamy płyn i łączymy z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Jest ona doskonałym lekiem dla osób z problemami żołądkowymi.

2. Napar z czereśni

10 g świeżych lub suszonych kwiatów (mogą też być liście lub szypułki) czereśni
200 ml wrzątku
Kwiaty lub szypułki lub liście czereśni zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut. Napar odcedzamy.


WIŚNIE

Istnieją dwie teorie dotyczące pochodzenia tego owocu. Jednej oczywiście każdy z nas może się domyślić, drugiej już mniej. I zaczniemy od drugiej. Bowiem pierwsze oficjalne wzmianki o owocach wiśni pochodzą sprzed ok. 2.500 lat, a o ich uprawie pisali ok. 300 r. p.n.e. Grecy. W tamtych czasach wiśnia jednak szczególnie ceniona była ze względu nie na walory smakowe owocu, a z uwagi na wysoką i dobrą jakość drewna. Niemniej znaczniej bardziej powszechna jest teoria, że wiśnie pochodzą jednak z Dalekiego Wschodu - a dokładniej Japonii - która słynie przecież w świecie jako Kraj Kwitnących Wiśni. Dlaczego? Bowiem Japończycy jako pierwsi zachwycili się pięknem kwiatu wiśni, który notabene został przez nich objęty swego rodzaju kultem. O symbolice za chwilę. Wracając jednak do historii przyjąć by należało, że wiśnie zostały sprowadzone do Europy tzw. jedwabnym szlakiem i dopiero wtedy zadomowiły się na naszym kontynencie. Z Grecji, gdzie rozpoczęto ich uprawę przywędrowały wraz z Rzymianami ok. 100 r. p.n.e. do Brytanii, a stąd rozprzestrzeniły się już szybko po całej Europie. W Polsce wiśnie uprawia się od ok. X wieku, głównie dla przetwórstwa, choć mimo swojego kwaskowatego smaku mają one też swoich miłośników do spożywania na surowo - prosto z drzewa.

Dlaczego Japonię nazywamy Krajem Kwitnącej Wiśni? Otóż drzewa wiśni japońskiej znajdują się w tym kraju wszędzie, w parkach, na ulicach, przy autostradach, w ogrodach, na skwerach, niemal w każdym zakamarku, gdzie tylko można je było posadzić. Na południu Japonii zaczynają one kwitnąć już w lutym, w innych częściach kraju na przełomie marca i kwietnia, choć mówi się, że w sumie okres kwitnienia wiśni potrafi w różnych zakątkach trwać tam w sumie nawet do pięciu miesięcy. Można sobie zatem wyobrazić cały kraj - nie miasto, wioskę, ogród, jeden park - ale cały kraj skąpany w kwiatach od bieli do ciemnego różu, które otaczają Japończyków z każdej strony. Te znane japońskie wiśnie to tzw. sakura, ogród pełen tych drzewek to gwarantowany relaks, spokój i uczucie błogości. Japończycy w tym okresie kwitnienia kwiatów wiśni jakby powracają do życia po okresie chłodów, jest to dla nich wspaniały czas na towarzyskie spotkania, zabawy i świętowanie. Wtedy też, gdy zaczynają kwitnąć wiśnie rozpoczyna się okres HANAMI - "oglądania kwiatów", który trwa około dwóch tygodni, tyle bowiem przypada na główny okres kwitnienia drzewka wiśni.

Symbolika wiśni również znana już była w kulturach starożytnych, wiśnia od wtedy już uważana jest za symbol przemijania i kruchości życia. Piękne i szybko wzrastające, kolorowe kwiaty wiśni symbolizują barwne, intensywne, pełne radości i szczęścia, ale krótkie życie. Owoc zaś, który później pozostaje na drzewie jest już symbolem mądrości życiowej i dojrzałego piękna, powstałych po opadnięciu pięknego lecz nietrwałego kwiatu. Mówi się też, że drzewko wiśniowe jest drzewem kochanków, a jego bliskość budzi miłość i tęsknotę, co wiąże się z delikatnością i urokiem kwiatu wiśni. Ogólnie wiśnia symbolizuje radość, wesołość i szczęście. Jednak w miłości oznacza najczęściej miłość niespełnioną, tęskną, smutną, bez nadziei, lecz wierną i oddaną.

Właściwości lecznicze wiśni medycyna naturalna znała z dawien dawna, co potwierdzają znaleziska archeologiczne. Podczas wykopalisk w Alpach, w obrębie najstarszych ludzkich osiedli, znaleziono pestki wiśni. I już w owych czasach, czyli 2000 lat temu jadano wiśnie i wykorzystywano ich właściwości terapeutyczne, zwłaszcza antybakteryjne. Wszystkie wiśnie, i kwaśne, i słodkie, zawierają dużo witaminy A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Popularny ostatnio temat antyoksydantów pochodzenia naturalnego warto poruszyć wspominając o wiśniach, gdyż zawierają one bioflawon. Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości, są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak również chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich jak miażdżyca i choroby serca, a nawet nowotworów. Wspomagają również odporność organizmu człowieka. Przynoszą korzystne efekty zdrowotne oraz opóźniają procesy starzenia się skóry, mają zdolność pochłaniania promieniowania UVA i UVB, co również znalazło zastosowanie w kosmetykach, kosmetologii i dermatologii estetycznej.

Prócz tego w wiśniach znajdujemy witaminę C i karoten, które również przeciwdziałają licznym chorobom i pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, spowalniają powstawanie zmarszczek. Owoce te posiadają też dużą zawartość potasu, wapnia i magnezu, które w połączeniu odpowiedzialne są za wspomaganie pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego i układu sercowo - naczyniowego. Kwaśny zaś sok z wiśni wspomaga procesy trawienne i ruchy jelit. W wiśniach możemy znaleźć również witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Ponadto wiśnie działają przeciwzapalnie.

Ostatnio popularny stał się również olej z pestek wiśni, który jest naturalnym źródłem antyoksydantów, alfa, delta i gamma tokoferolów, a także witaminy A i E. Olej ten zawiera także kwasy wielo-nienasycone: eleoastearynowy i linolenowy, które chronią skórę przed promieniami UV, tworząc barierę na powierzchni skóry i włosów. Doskonały do pielęgnacji skóry, domowego przygotowania mydła. Olej z pestek wiśni jest lekki, nawilżający, i ekstra komponuje sie jako dodatek do balsamów do ust, maseł do ciała, peelingów (z solą czy cukrem), olejków do kąpieli, mydeł i szamponów. To także bardzo dobry olej do masażu. Mielone pestki z wiśni bądź sporządzony na nich wywar stosuje się w podagrze i kamicy moczowej. Wywar z szypułek wiśniowych wzmacnia serce i zmniejsza nadmierne krwawienia menstruacyjne u kobiet.

Głośno jest też o antynowotworowych właściwościach wiśni. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych. Odkryto również inne istotne właściwości lecznicze kory i liści drzewa wiśniowego, chociażby napar z liści wiśni stosowany jest od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej jako środek napotny przy zapaleniu płuc. Przy zapaleniach górnych dróg oddechowych sok z wiśni działa nie tylko antyseptycznie, ale i wykrztuśnie - rozrzedza gęsty śluz i tym samym ułatwia jego odkrztuszanie. Wiśnia dobra jest też jako okład przy zapaleniu spojówek. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą i dziurawcem poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu.

Wyciąg z wiśni działa kojąco, regenerująco, ujędrniająco i nawilżająco. Udrażnia też pory skórne. Owoce wiśni po przetworzeniu nadal zachowują swoje lecznicze właściwości. Kwiat wiśni odżywia i nawilża skórę. Esencja z kwiatu wiśni, zgodnie z XIX-wieczną teorią, przeciwdziała strachowi przed utratą samokontroli. Z drewna i kory wiśni wytwarzane są herbatki uspokajające.

Jak widać właściwości leczniczych wiśni zarówno jako owocu, jak również liści, szypułek i kory drzewa wiśniowego jest bardzo wiele. I zaznaczam tutaj, że o wszystkich jeszcze nie wspomniałam. Polecam zgłębienie tematu wszystkim zainteresowanym. Medycyna ludowa bowiem od dawna stosowała wiśnie na setki możliwych sposobów w leczeniu najróżniejszych schorzeń.
PRZEPISY:

1. Kompot z wiśni

1 kg wiśni
½ szkl cukru
4 szkl wody
Wiśnie dobrze myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do garnka (można drylować wcześniej, ale to nie jest konieczne), zalewamy wodą i gotujemy, kiedy woda się podgrzeje dodajemy cukier i dobrze mieszamy żeby się rozpuścił. Kompot można spożywać od razu, można też przelać do słoików i pasteryzować (czas pasteryzacji ok. 20 minut), a potem wynieść słoiki do piwnicy (czy spiżarki).

2. Pierogi z wiśniami

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
nadzienie: wiśnie bez pestek (świeże lub z zalewy), śmietana, cukier puder
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodajemy też ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy w ten sposób aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, lekko ją solimy. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środek wkładamy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Gotujemy do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Tak przygotowane ciepłe pierogi podajemy ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.

Oczywiście czereśnie jak i wiśnie wspaniale nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, lodów, musów, sorbetów. Osobiście uwielbiam też kompoty i soki z wiśni i czereśni.
Ostatnia4 lata 4 miesiąc temu edycja: Nomad od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.