Co to?

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #2550 przez Patryś
Replied by Patryś on topic Co to?
A jest możliwe jedzenie liści albo kwiatostanu w jakiś sposób np. ugotowane albo w sałatce?

"Ostatni łatwy dzień był...wczoraj"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #2555 przez Patryś
Replied by Patryś on topic Co to?
No to pomożecie mi?

"Ostatni łatwy dzień był...wczoraj"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #2556 przez marcoss4
Replied by marcoss4 on topic Co to?
Generalnie sprawa jest taka że rzepak to taka odmiana kapusty i jego liście powinny podobnie do niej smakować, podobno w smaku podobny jest też do jarmużu. z tego co wiem jak najbardziej można z niego zrobić sałatkę więc bez obaw można jeść :-)

Non omnis moriar.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #2572 przez kkusz
Replied by kkusz on topic Co to?
Patryś, specjalnie dla Ciebie:
Liście rzepaku mają lekko gorzki, musztardowy smak. Młode liście i pędy mogą być dodawane do sałatek, ale najlepiej przyrządzać blanszowane lub smażone. Niedojrzałe kwiatostany można gotować lub smażyć. W azjatyckiej kuchni młode ziele rzepakowe przyrządza się jak kapustę lub szpinak, z solą, czosnkiem i przyprawami.
Kilka zastosowań. Przyprawione filety z kurczaka obsmażyć, dodać pokrojone liście rzepaku, dusić, dodać sos sojowy, szalotkę i sezam, podawać gorące.
Kurczaka drobno pokroić, zanurzyć w sherry s sosem sojowym i białym pieprzem. Gotować przez parę minut pokrojone ziele rzepaku. Smażyć pół minuty na patelni czosnek i imbir na oleju, następnie dodać kurczaka i krótko smażyć, dodać ziele rzepaku, smażyć, podawać gorące.
Ziele rzepaku pokroić i gotować w osolonej wodzie przez kilka minut i odcedzić. Na patelni smażyć boczek z cebulą i czosnkiem. Ugotować makaron, wymieszać z rzepakiem, boczkiem i cebulą, podsmażyć.
Obgotować pokrojone ziele rzepaku, odcedzić i smażyć na oleju z czosnkiem i przyprawami. Podawać jak szpinak.
Ziele rzepaku i ziele pokrzywy zmiksować z odrobiną wody i oleju. Na patelni podsmażyć na oleju drobno posiekane imbir i chili, dodać posiekany pomidor i czosnek, dodać kawałki kurczaka, dodać rzepak z pokrzywą i przyprawy, smażyć do miękkości, podawać z ryżem.
Obgotować pokrojone ziele rzepaku, odcedzić, zanurzyć w bulionie dashi z sosem sojowym i pozostawić na 15 minut, następnie odcedzić i podawać jako przekąskę lub dodatek do dania.
Obgotować nierozwinięte kwiaty rzepaku. Wymieszać w misce gorącą sake z białym miso, cukrem i musztardą, wrzucić kwiaty rzepaku. Podawać po ostudzeniu jako przekąskę lub dodatek do dania.
Obgotować pokrojone ziele rzepaku i mniszka, odcedzić. Przygotować ciasto z jajka, mleka i mąki, dodać posiekaną zieleninę i smażyć jak placki na patelni.
Roztopić ghee w rondlu, dodać posiekane: imbir, czosnek, cebulę i chili i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć, dodać kminek, kolendrę, kurkumę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać przyrządzony jak szpinak rzepak, dodać zieloną masalę, podsmażyć. Podawać z ryżem lub soczewicą.
Podgrzej na patelni nasiona kolendry i kminku, potem zmiel w młynku. Obsmaż mięso. Osobno na oleju przysmaż cebulę, goździki, kardamon, cynamon, czarny pieprz, liść laurowy. Dodaj kminek i koperek, kurkumę, paprykę i garam masala, dodaj mięso i duś do miękkości. Dodać zblanszowane i posiekane ziele rzepaku, wymieszaj, duś parę minut, podawaj z ryżem.
Podpiecz na patelni nasiona kolendry, kozieradki i kminku, potem zmiel w młynku. Podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i imbir, dodaj ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zmielone nasiona, zblanszowane ziele rzepaku, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut.
Nierozwinięte kwiaty rzepaku gotować kilka minut. Dodać przyprawy i polać vinaigrette. Podawać jako przystawkę lub warzywo do dania.
Pokrojone w paski mięso wymieszaj z posiekanymi cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, sherry, pieprzem i odstaw na pół godziny. Usmaż w woku przez 1,5 minuty nierozwinięte kwiaty rzepaku i odsącz na bibule. Obsmaż przez minutę mięso. Dodaj rzepak, sos sojowy, kilka łyżek bulionu i marynatę i duś. Podawaj z ryżem.
Obgotować pokrojone ziele rzepaku, odcedzić. Dusić cebulę na maśle. Wymieszać w misce z ziemniaczanym puree i drobno pokrojonym rzepakiem, uformować placki i piec. Usmażyć na patelni ulubioną rybę, usmażyć sadzone jajka. Na placek nałożyć rybę, na to sadzone jajko, posypać czarnym pieprzem i posiekaną rzeżuchą.
Usmażyć na oleju cebulę, dodać imbir, curry i pół szklanki wody, gotować kilka minut, dodać pokrojone pomidory, gotować 5 minut, dodać łyżkę mleka w proszku, wymieszać do gładkości, dodać drobno pokrojone ziele rzepaku, gotować 5 minut. Podawać z na gorąco z kluskami lub ryżem.

nonakris

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #2573 przez Patryś
Replied by Patryś on topic Co to?
Bardzo dziekuje

"Ostatni łatwy dzień był...wczoraj"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.