Żywność - metody konserwacji

Więcej
5 lata 10 miesiąc temu #3642 przez Pitbear
Sławek za jak zwykle genialne tradycyjne metody .
Coś o soli ? jaka najlepsza ? jakie gatunki kapusty ? i czy plastikowa beczka jest ok ? dębowa beczka to teraz majątek....

"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad.Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik wyborów."

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 10 miesiąc temu #3643 przez Pitbear
oczywiście Sławek dzięki !

"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad.Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik wyborów."

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 10 miesiąc temu - 5 lata 10 miesiąc temu #3758 przez SŁAWEK
Sól do kiszenia kapusty oczywiście gruba kamienna jak do ogórków. Ostatecznie jaka jest pod ręką. Kapusta jest bardziej tolerancyjna na sól niż ogórki, nie ma co z niej wykipieć.
Polecanych odmian do kiszenia jest kilkanaście. Z polskich Kamienna głowa i Amager, z zachodnich np Atria.
Proporcja 100 kg kapusty 2 kg soli, odnosi się do kiszenia metodą bez odlewania sosu. Na bigos, pierogi, kapuśniak, kapusta ma być kwaśna, czyli dobrze zakiszona. Żeby była kwaśna musi stać po zakiszeniu miesiąc. Na surówki, jakieś sałatki, ma być lekko kwaśna - jest taka po dwóch tygodniach. Na krótko, do surówek, nie potrzeba odlewać sosu, i 100 x 2 kg wystarcza. Do długiego przechowywania przy metodzie z odlewanym sosem potrzeba na 100 kg kapusty 4 kg soli. Ogólnie lepiej dać soli trochę więcej niż trochę za mało. Kiedyś kapustę kisiło się raz w roku (listopad), i dotąd była aż się skończyła. Beczka 120, 160, 200 litrów, wystarczała do wiosny, chyba że rodzina była liczna to robiło się dwie beczki. Ostatnia bez trzykrotnego płukania w wodzie, do ust nie dała się dotknąć. Ostatnio kisi się na bieżąco. Kiedy jeden pojemnik się kończy, zakisza się następny. Sosu się nie odlewa, bo woda wyciśnięta z kapusty to jednak kapusta, czyli pieniądze. Pieniądze wylewać w kanał ?
Obecnie stosuje się beczki plastikowe 20 - 160 litrów. Mniejszej pojemności niż 20 litrów nie polecam. Nie ma mniejszych beczek, a kiszenie w wiaderkach bez szczelnej pokrywy, z zasady się nie udaje. Korzystne jest wkładanie do beczek worków z folii spożywczej. Kapusta idzie do czystego worka, nic ze ścianek beczki się nie wydziela i nie psuje smaku kapusty. Czuprynę można skręcić, przed odkręceniem umyć. Czysto, estetycznie.
Można kapustę pasteryzować. Zależy kto jaką lubi. Mało kwaśna z beczki do słoików, dobrze w słoiku ugnieść i zagotować. Po pasteryzacji bardziej nie skwaśnieje, drobnoustroje wybite, proces fermentacji zatrzymany. Z dobrze kwaśną podobnie. W jakim etapie ją spasteryzujemy taka będzie aż wyląduje w garnku. Surówki z niej nie zrobi, ale wszystkie pozostałe dania i owszem.
Kiszoną kapustę można traktować jako pożywienie i lekarstwo. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Działa zbawiennie na chory układ pokarmowy. Po biegunkach, leczeniu antybiotykami, flora bakteryjna zawarta w sosie zasiedla wytrawiony układ pokarmowy. Na syndrom wczorajszego dnia też świetnie działa, sprawdzałem na sobie nie raz.
Ostatnia5 lata 10 miesiąc temu edycja: SŁAWEK od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Tom SlaV
  • Gość
  • Gość
5 lata 9 miesiąc temu - 4 lata 4 miesiąc temu #4413 przez Tom SlaV
Replied by Tom SlaV on topic Żywność - metody konserwacji
Proszę o usunięcie mojego profilu, moje posty, zdjęcia ze strony głównej i wszelkie dane dotyczące mojej osoby z forum POLISH PREPPERS NETWORK.
Ostatnia4 lata 4 miesiąc temu edycja: Tom SlaV od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #4468 przez SŁAWEK
I pokrzyw. Mięso zawinąć w pokrzywy, z parku nie radzę, chyba że ktoś lubi smak psiego moczu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • kraver
  • Gość
  • Gość
5 lata 9 miesiąc temu #4501 przez kraver
Replied by kraver on topic Żywność - metody konserwacji
Ubaw będzie ze znalezieniem tej soli jak się wszystko rypnie. Będzie jak w średniowieczu - kopalnia soli = bogactwo.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.