Wiele informacji znajdziesz jak pogrzebiesz w archiwum forum...
Ale szczerze to padło dobre 4 lata temu...
Nie mniej, zacznij od porządnych regałów... I jakiejś drewnianej skrzyni na ziemniaki i warzywa korzenne.
Wody - ile dasz radę... w bloku sytuacja z brakiem wody na dłuższą metę mało prawdopodobna, ale nie takie cuda siż zdażały. Kilkanaście zgrzewek wody 1,5 L i kilka 0, (bardziej przenośnych i pakownych, gdyby nagle tzreba bylo napchać po kieszeniach i uciekać.
Dalej pytanie natury technicznej - czy piwnica sucha, czy pełna wilgoci...
Jesli sucho - stawiaj konserwy i słoiki - te lepiej naucz się robić samemu - łatwiej, tanie, smaczniej i zdrowiej. Kilka rodzajów zypy czy fasolka po bretońsku i bogos, to ani wyczyn kulinarny ani specjalny wydatek, a zrobione po swojemu zawsze lepiej smakuje...
Dodatkowo np. przesypane do butelek PET, ryż, kasze, fasola , groch...
W dalszej kolejności zainwestuj w jakieś plastikowe pojemniki, a w nich możesz trzymać mąkę, makarony suchary, gorzkie czekolady... Pojemniki zabezpieczać powinny przez gryzoniami, wilgocią i zapachami...
Więc najlepiej jakieś w miarę szczelne. do środka nie zaszkodzi wrzucic pochłaniacze wilgoci.